Könyvajánló #1: Charles Duhigg – A szokás hatalma

Aki olvasta az előző bejegyzést, az kaphatott egy szép kis utalást egy nagyon vagány könyvre, melyet teljesen random vásároltam meg a könyves üzletben. Van, hogy órákat töltök egy-egy ilyen helyen, de ezekre az órákra sohasem tekintek úgy, mint elpazarolt időre. Nos egy ilyen alkalom során, anélkül, hogy előzetesen megterveztem volna a könyvvásárlást, betértem egy ismert könyvesboltban az egyik bevásárlóközpontban, és örömmel jutott eszembe, hogy az ösztöndíjamból megengedhetek magamnak egy kis könyves „kirohanást”. Ennek eredményeként tértem haza három szerzeménnyel, melyekből most bemutatom az egyiket, címe: A szokás hatalma.Elolvasva a fülszöveget és a hátoldali rövid bemutatót, azonnal felcsigázta a kíváncsiságom, ugyanis olyan hétköznapi és kevésbé hétköznapi kérdéseket vonultat fel, mint például, hogy hogyan volt képes az úszóbajnok Michael Phelps világrekordot dönteni, miközben a szemüvege tele volt vízzel, vagy hogyan képesek a reklámszakemberek megkeresni a várandós nőket és ajánlatokkal ellátni, mielőtt a családjuk egyáltalán tudna a baba érkezéséről?szokas-hatalma_0

A szokások automatizmusokká változtatják a különböző cselekménysorozatokat, ami miatt például gondolkodás nélkül tudunk fogat mosni, autót vezetni, miközben az agyunkat minimális mértékben használjuk. A szokáshurok felépítése egyszerű: jel-rutin-jutalom. Egy egyszerű példát követve: reggel ébredés után fogat mosunk, a jel ebben az esetben egy konkrét időponthoz köthető, a reggeli ébredéshez. A rutin, maga a fogmosás folyamata, a jutalom pedig a tiszta lehelet és fogak. Egyszerűen meghatározhatjuk egy cselekvés jutalmát, ha feltesszük a miért kérdést. Miért mosunk fogat? Mert vágyunk a tisztaság érzésére, a tiszta leheletre és tiszta fogakra.

A könyv tudományos kísérletek következtetései alapján kézzelfogható példákon keresztül mutatja be a szokások működését, melyek ismeretében mindenki képessé válik a kellemetlen szokások és viselkedési minták megváltoztatására.

Mindezek mellett bemutatja, hogyan lehet egy vállalatot sikerre vinni a megfelelő szokások bevezetésével a dolgozók körében, hogyan játszanak az agyunkkal a reklámszakemberek sikeresen, a közösségi szokások szerepét a mozgalmak terjedésében vagy, hogy hogyan lehet egy új zeneszámot slágerré változtatni a rádióban a „szendvics-technikát” alkalmazva. Arra is választ kapunk, hogy a szerencsejátékosok, alkoholisták és egyéb szenvedélybetegek milyen szinten felelősek a függőségükért és hogyan segítenek rajtuk az AA csoportok a szokásaik megváltoztatásával.

Mindazoknak ajánlom, akik kicsit is érdekel az agyunk és a szokásaink működése, mert garantáltan sok „Ahaaa!”-élményben lesz része a könyv olvasása során. Egy izgalmas és lebilincselő olvasmány, ami után biztosan másképp fogsz nézni a körülötted lévő világra.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, az alább megtekinthet egy videót, amiben a szerző elmagyarázza, hogyan működnek a szokásaink, de felhívnám minden lehetséges olvasó figyelmét, hogy a könyv sokkal jobb, mint amilyennek tűnik!

Kérlek, ha olvastad mondd el a véleményed, mert nagyon kíváncsi vagyok! Ha nem olvastad, de meghoztam hozzá a kedved, akkor is!

A könyv megvásárolható a Libri könyves-üzletekben, vagy online ezen a linken: http://www.libri.hu/konyv/charles_duhigg.a-szokas-hatalma.html

(Megj.: nem állok semmilyen érdekkapcsolatban sem a könyvkiadóval, sem a Librivel.)
Reklámok

6 thoughts on “Könyvajánló #1: Charles Duhigg – A szokás hatalma

  1. Nagyon tetszik az ajánlás. Köszi. / A fogmosás példájáért jár egy piros pont! – Bárcsak ennyire egyértelmü lenne mindenkinek… 🙂

    Kedvelés

Szólj hozzá! Szerinted ?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s