3 ok, hogy miért tűzzünk ki célokat újévkor

Most, hogy itt az év vége eljött az idő, hogy visszagondoljuk az elteltre és mérlegeljünk. Kipipáljuk az egy éve megírt listánkról a teljesített pontokat és elsírjuk magunkat azokon amiket ismét csak mellőztünk. Mert nem volt időnk, mondjuk mi, de inkább csak a kitartás hiányzott.

Ez is egy új kezdet, az a bizonyos fehér lap, amivel mindenki azt csinál amit akar. Van aki újból bepiszkolja, van aki azért harcol, hogy fehéren tartsa és van aki új formát ad neki. Én úgy gondolom, hogy nem csak szilveszterkor lehet egy új lapot indítani, megtehetjük ugyanezt az év bármelyik napján, mégis mintha ez a hivatalos, nem tőlünk függő időkorlát (a naptár), az év utolsó napja, valamiképp ösztönözne arra, hogy teljesítsünk az idő lejárta előtt, hisz ez a nap is csak egyszer van egy évben és egy év rengeteg idő. Megfelelően távol van a határidő, talán ezért?

1. Mert a célok elérése érdekében fejlődünk

Mindegy, hogy kicsi vagy nagy dolog ez a cél, azért, hogy elérjük azokat legtöbbször áldozatokat kell hoznunk és változtatni. Mert egy új dolgot nem vagyunk képesek régi megszokott módszerekkel megvalósítani. Lépéseket kell tenni, és hogy ez tényleg a célunk felé vezessen, tanulnunk kell és új módszereket, szokásokat bevezetni az életünkbe. Gondoljunk arra, hogy mikor elérjük a célt, annak fenntartásához minden eddigi lépést észben kell tartanunk, mert ha visszatérünk régi módszereinkhez nagy valószínűséggel búcsútmondhatunk az átszakított célszalagnak. Ne elégedjünk meg a pipával a listán, ne legyen csak egy alkalom, hanem egy hosszas időszak. Ha pedig tényleg fejlődtünk akkor nem fog nehezünkre esni a fenntartás. Még ha nem is sikerül teljesen átszakítani az a szalagot, a legfontosabb, hogy mi fejlődtünk.

2. Mert érezzük az idő súlyát

Amikor egy környezet által megszabott határidő kötelez minket, hogy még az idő lejárta előtt teljesítsünk, tudatosabban bánunk az időnkkel. Tervet készítünk, beosztjuk és megpróbáljuk kihasználni minden percét. Úgymond értékesítjük az időnket, hisz érezzük a nyomást ami szorongat, ha elhalasztunk egy dolgot másnapra, akkor már két dolgot kell feleannyi idő alatt teljesítsünk. Nem hiába szól a mondás, hogy amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra 😉 Mindez maga után vonja, hogy jobban fogunk értékelni minden percet, ezáltal az apró pillanatok is értékessé válnak az életünkben, ami nagyon fontos.

3. Mert közben jobban megismerhetjük önmagunkat

Amikor meg kell tennünk új dolgokat, új helyzetekben konfrontálódunk a valósággal. Kiderülnek új, eddig ismeretlen képességek, vagy éppen amiről eddig azt hitted, hogy neked menni fog, mégse olyan egyszerű. Csak ilyen helyzetekben szembesülhetünk az igazi önmagunkkkal. Mert a kép saját magunkról a fejünkben, gyakran különbözik a valóságtól. Mindenkinek szüksége van ilyen visszaigazolásokra ahhoz, hogy tudja jó úton jár, vagy figyelmeztessék, hogy helló ehhez még tanulni kell. Az, hogy magunkkal őszinték vagyunk és elfogadjuk, ha valamire még nem vagyunk képesek, egy lépés a fejlődés útján.

Ez a három ok csak töredékét képezi annak, hogy miért is fontos célokat kitűzni az életben. Egy biztos: nem kell újév legyen ahhoz, hogy újakat tűzzünk ki!


És ti milyen célokat tűztetek ki az új évre?

Reklámok

Szólj hozzá! Szerinted ?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s